Naturspirerne - privat pasningsordning i Osted

Ved Stine Bello Rysgaard - Tlf. 51 20 81 30

Søvn

Det er vigtigt at få en god søvn, så man kan klare dagen hos Naturspirerne sammen med de andre børn. Der er mulighed for en eller to lure – alt efter barnets behov.

Den første lur ligger om formiddagen, for de børn, der har brug for det. Den store lur ligger efter frokost. Antallet af lure er efter barnets behov og i samråd med jer forældre. 

Det anbefales, at børn under 3 år ikke vækkes af deres søvn. 

Ved indkøring sover alle børn som udgangspunkt i deres egen barnevogn, som er velkendt og tryg for dem. Husk sut eller sovebamse/klud, så putningen foregår på en rar, velkendt og tryg måde. 

Jeg har specialbygget 4 krybber, som børnene elsker at sove i. Der er en god, tyk madras i, ringe til barnevognsselen og ekstra længde, så benene stadig kan ligge strakte, når benene bliver lange. Når jeres barn er vant til at falde i søvn og vågne stille og roligt her hos mig, får de tildelt en krybbe at sove i. I behøver derfor ikke bøvle med at tage jeres barnevogn med frem og tilbage. 

Jeg er uddannet søvncoach, og jeg vil meget gerne være behjælpelig med en snak om jeres barns søvnvaner, søvnbehov mv. Jeg vil meget gerne hjælpe med at få ændret en rytme eller lignende. Kom endelig til mig, hvis I oplever udfordringer med at lægge jeres barn til at sove om aftenen, mange opvågninger, tidlige opvågninger eller lignende. Så tager vi en snak om det.

Søvnpolitik

Små børn har brug for deres middagslur - det er virkelig hårdt arbejde at være i pasning, og pausen/luren er nødvendig for dem for at trives. Luren strækker sig naturligt over et par timer, og barnet har brug for selv at vågne, når det er klar. 
Det betyder, at de fleste børn vil sove 2-3 timer, vågne selv og være friske og veludhvilede til eftermiddagen. 

Når barnet drømmer øges blodgennemstrømningen til hjernen, og evnen til at bearbejde og lagre informationer er dermed rigtig god. I barnets dybe søvn strømmer der også mere blod til muskler, hjernen udskiller væksthormoner og kroppen restitueres. Søvn er et basalt fysiologisk behov og dermed en forudsætning for en sund udvikling og trivsel hos barnet.

Børn bruger rigtig meget energi i løbet af en dag og søvn er nødvendigt for et optimal funktionsniveau og udvikling. Barnets søvn har en rigtig stor indvirkning på barnets hverdag i pasning. Erfaring viser, at hvis børn ikke får deres søvnbehov opfyldt, får barnet en svær dag i pasning med gråd, og overskuddet til at lege er minimalt. Børns trivsel og læringsmuligheder forstærkes og udvikles gennem leg og læringsfællesskaber.


Det er under søvnen, at barnets hjerne lagrer de mange nye indtryk, der er kommet i løbet af dagen. Både de motoriske, følelsesmæssige og sociale kompetencer bliver bedre 'gemt' i hjernen, hvis barnet har fået en god søvn. Hvis dit barn har et godt søvnmønster og får en god kvalitets-søvn, så har de lettere ved at lære nye kompetencer og dermed fremme deres udvikling. Søvn giver energi, og når børn sover, producerer hjernen mere væksthormon, immunapparatet stimuleres, “hjernen rydder op” og har andre signalsubstanser end om dagen. Når vi sover, hæmmes mange af kroppens impulser, og det har stor betydning for, at vi er godt tilpas, når vi er vågne.

Jeg imødekommer barnets behov for en sund søvn ved:

  • At tage hensyn til det enkelte barns søvnbehov og søvnmønster
  • Sovende børn vækkes ikke - medmindre der er tale om abnorm søvn eller sygdomstilstand
  • Trætte børn holdes ikke vågne - medmindre der er kort tid til, at det bliver hentet
  • I tilfælde hvor barnets søvnmønster ikke er tilstrækkeligt aldersvarende, eller hvis det får vendt op og ned på nat og dag, samarbejder vi om at få det reguleret indenfor en varighed af en til to uger
  • Dialog med forældre, hvis der er vanskeligheder med at lægge barnet til at sove, hvilket langt de fleste vil opleve i perioder.

Når forældre beder dagpasninger om at vække deres børn før tid, er det at sammenligne med, hvis forældre kom og ønskede at barnet kun fik halv frokost. En sund søvnpolitik bør være et must i alle dagpasninger.

Et barn der vågner for tidligt i sin middagslur eller bliver vækket efter en time vil i løbet af eftermiddagen blive tiltagende overtræt og irritabel, hvilket medfører at stresshormonet kortisol stiger, og barnet dermed har endnu sværere ved at falde i søvn om aftenen.

Husk at ændringer i måden barnet falder i søvn på om aftenen, er helt naturlig særligt i bestemte udviklingsspring. Det er helt naturligt og giver ikke anledning til at korte middagsluren - tværtimod er det her endnu vigtigere, da barnet indhenter manglende søvn i luren. 

Lidt råd til en god aftenputning:

1) Put det lille barn under 3 år typisk mellem 18.30 -19.00 (ofte tidligere end man tror). Hvis barnet har vanskeligt ved at falde i søvn, prøv da at putte 30 min før I plejer. 

2) Skab en god putterutine, og gør det samme hver eneste dag op til søvnen fx: tag nattøj på, børst tænder, læs en kort historie, syng en sang, kys og godnat - hver dag det samme. Så barnets krop langsomt forbereder sig på søvnen. 

3) Skru ned for lyset hvor barnet opholder sig 1/2 time før sengetid

4) Der skal være mørkt, hvor barnet sover - når øjet ser mørke produceres melatonin, som gør en træt. Der er derfor en stor sammenhæng mellem søvn og mørke. 

6) Husk at alle børn vågner flere gange i løbet af natten, og skal have hjælp til at sove videre. Det samme gælder under middagsluren. Nogle børn skal lære at sove videre og skal hjælpes og støttes til et godt sovemønster - det vil hjælpe dem resten af deres liv heart